Priprema za katastrofe - GDCK Jaska

1. DJELOVANJE TIJEKOM ELEMENTARNIH NEPOGODA – Nakon nekoliko dana intenzivnog padanja snijega, stvorio se zimski pokrivač koji je mnoge naše sugrađane izolirao i onemogućio im izlazak iz vlastitih kuća. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko u zajedničkoj suradnji sa Gradom Jastrebarsko i Policijskom postajom Jastrebarsko posjetili su mjesta Gračac Slavetićki, Tihočaj i Goljak; sela u kojima ukupno živi sedmero stanovnika. Za te stanovnike snijeg znači totalnu izoliranost i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti vezanih za normalan život. U tim selima žive stanovnici starije populacije koji su naviknuti na svakojake uvjete i koji se neće žaliti ako im ralica ne prođe taj dan jer u svom malom dvorištu i u svojoj kućici oni imaju sve što im je potrebno, ali GDCK-a Jastrebarsko u zajedničkoj suradnji sa vodstvom Grada je kupilo namirnice dostatne za neko vrijeme i time ipak obradovalo svakog stanovnika tih sela. Bez angažmana PP Jastrebarsko i njihovog službenog terenskog vozila ne bismo bili u mogućnosti dostaviti potrebne i neophodne pakete.
Ovakvom zajedničkom suradnjom Grada Jastrebarskog, PP Jastrebarsko i GDCK-a Jastrebarsko i ostalih institucija u Jastrebarskom ne trebamo se bojati zime jer smo u mogućnosti svladati sve poteškoće i misliti na svakog stanovnika pa koliko god snijega napadalo. Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko je u 2015. godine sa svojim aktivistima dežuralo i bilo na raspolaganju planinarima, za slučaj potrebe, koji su hodočastili na vrh Svete Gere.

2. PROVEDBA OBUKE JASKANSKIH PRIPADNIKA CIVILNE ZAŠTITE – Dvadesetak pripadnika Civilne zaštite grada Jastrebarsko prisustvovalo je obuci pružanja prve pomoći, zbrinjavanju ozlijeđenih osoba, postavljanju šatora te izgradnji zečjih nasipa. Obuku je organizirala Državna uprava za zaštitu I spašavanje, a istu su provele volonterke Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko te pripadnici vatrogasnih postrojbi Vatrogasna zajednica grada Jastrebarskog. Sve je pratio i zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Jastrebarskog, ujedno i zamjenik gradonačelnika, Stipe Bučar. Volonterke, GDCK Jastrebarsko takodđer su sudjelovale na predavanju Civilne zaštite Krašića.

3. INTERVENTNI TIM –