Rad s mladeži Crvenog križa - GDCK Jaska

1. LJETOVANJE MLADEŽI U KAMPU CRVENOG KRIŽA U SELCU – Ljetovanje zainteresirane djece i mladeži smo organizirali u suradnji s Crvenim križem iz Zaprešića, koji vodi kamp u Selcu u terminu od 20.lipnja do 5. srpnja 2015. godine. Imali smo jednu smjenu za 57 djece. Dio djece socijalno-ekonomski ugroženog statusa finan cirao je Grad Jastrebarsko i Općine, a dio Crveni križ i sponzori.

Roditelji su pokazali izuzetan interes za ovakav način ljetovanja djece zbog vrlo povoljne cijene, te 24-satne brige i skrbi o djeci s posebnim programima i tečajevima ( tečaj prve pomoći, o Crvenom križu, humanitarnom pravu), sportskim igraonicama i natjecanjima, kulturno umjetničkim programom i izletima ( izlet brodom s prozirnim dnom na Krk ). Posebna pogodnost ovog načina ljetovanja je ta što roditelji slobodno mogu prepustiti skrb o djeci stručnim voditeljima Crvenog križa Jastrebarsko, a cijene su izuzetno povoljne. Djeca su imala i organiziranu školu plivanja.

2.NATJECANJE MLADEŽI IZ ZNANJA O PRVOJ POMOĆI – Od 1998. godine provodimo edukaciju učenika iz prve pomoći jer smatramo da je to izuzetno važno znanje. Nakon edukacije provodi se natjecanje iz znanja prve pomoći i znanja o Crvenom križu na gradskom, međužupanijskom i državnom nivou.

3. LJETNE RADIONICE – U tjednu od 13.7. do 17.7.2015.godine održana je Ljetna radionica za djecu u organizaciji GDCK Jastrebarsko. Radionice su bile raznolike. Svakog radnog dana, u prijepodnevnom terminu od 09.30 do 11.00 sati u Centru za kulturu u Jastrebarskom, djeca su provodila dio svog slobodnog vremena baveći se različitim kreativnim aktivnostima, igrajući se i družeći.
Ciljevi ovog Programa bili su nadopuniti ponudu sadržaja za aktivno provođenje slobodnog vremena djece, omogućiti djeci kvalitetnu socijalizaciju na način primjeren dobi i razdoblju godine te omogućiti razvoj njihovih potencijala kroz poticanje kreativnog i stvaralačkog izražavanja. Sve što su male i vrijedne ruke izradile, ukrasile i napravile bit će izloženo na izložbi povodom Dana darivatelja krvi, 25. listopada, a bit će objedinjeno zajedno sa uratcima sa Kreativne radionice održane tijekom ljetovanja djece u Kampu Crvenog križa u Selcu i Likovne kolonije koja se tradicionalno održava tijekom Jaskanskih vinskih svečanosti.
Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko je iznimno zadovoljno odazivom djece,a svako dijete je primilo diplomu i maicu za sudjelovanje na radionici. Radionici su prisustvovala i djeca sa prošlogodišnje radionice, što znači da je voditeljica Irena Borojević osmislila zanimljivo i zabavno baš kako to djeca i vole.
Cilj ovog programa je aktivno provođenje slobodnog vremena školske djece, te poticanje kreativnog i stvaralačkog izražavanja, te omogučiti djeci kvalitetnu socijalizaciju na način primjeren dobi. Na radionicama je sudjelovalo 18 djece.

4. MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA – Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Povodom ovog dana volonterke Monika Peršin i Mihaela Čeh ispričale su svoja iskustva o volontiranju u GDCK Jastrebarsko, o tome što ih je motiviralo da volontiraju te o tome što su naučile kroz volontiranje. Također, naglasile su nije novac jedina nagrada koju možete dobiti kada nešto dobro napravite, nečiji osmijeh i nečije “hvala” su zapravo ono što daju vrijednost vašem postupku.

5. PREVENCIJA TRGOVANJA LJUDIMA – Trgovanje ljudima je ozbiljan društveni problem jer najdrastičnije ugrožava osnovna ljudska prava. Mihaela Čeh završila je za voditeljicu programa Prevencija trgovanja ljudima u Ljetnoj školi u Orahovici tako da smo obišli trećaše u PŠ Domagović, PŠ Vukšin Šipak,PŠ Bratina, PŠ Kupinec i PŠ Repišće.
Trećaši su se upoznali s mišicom Milicom i njezinim zgodama i nezgodama u parku te kako se ponašati ukoliko se izgube.