Zdravstveno prosvjećivanje građana - GDCK Jaska

1.Tečajevi prve pomoći – Tijekom 2015.g održali smo 27 tečajeva prve pomoći za vozače sa 273 polaznikom. Tečajevi se održavaju u prostorima autoškole AUTOKLUBA JASTREBARSKO i ADRIJANA. Održan je jedan tečaj obnove znanja predavača prve pomoći. Učitelji koji educiraju i pripremaju učenike tijekom školske godine za nastavu prve pomoći prošli su edukaciju u trajanju od 9 sati kako bi obnovili potrebno znanje o prvoj pomoći. Edukaciju je održao dr. Ivica Cvetković spec.obiteljske medicine


2.Obilježavanje Dana narcisa – GDCK Jastrebarsko u suradnji s Udrugom edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije„ organizirala prodaju narcisa. Prilog sakupljen prodajom narcisa doniran je Udruzi.


3.Svjetski dan zdravlja – Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko obilježilo je Svjetski dan zdravlja-10. travnja 2015. GDCK Jastrebarsko je u zajedničkoj suradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja Jastrebarsko ,10.4.2015.godine na Strossmayerovom trgu , od 10:00 do 13:00 sati provelo ativnosti:
-Mjerenje šećera, krvnog tlaka -Spirometrij.


4.Svjetski dan prve pomoći – U cilju ukazivanja na važnost prve pomoći, s obilježavanjem Dana posvećenog Prvoj pomoći započelo se na inicijativu 16 europskih društava Crvenog križa 2000. godine. Budući da je manifestacija u 2002. godini prerasla europske okvire i proširila se po cijelom svijetu, od 2003. se obilježava kao Svjetski dan. Cilj obuke građana je pripremiti obične ljude, neprofesionalce, da spremno pristupe ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi i pravilno pruženom pomoći spase život ili skrate vrijeme liječenja i oporavka.
Svake godine izabire se druga ciljana skupina vulnerabilnih građana prema kojoj je posebno usmjerena akcija. Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine drugu subotu u mjesecu rujnu. Ove godine se obilježavao pod geslom „Prva pomoć i sigurnost na cestama“ i to je bila prilika da Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko ukaže na važnost promicanja odgovornog ponašanja u prometu i poticanju građana na učenje vještina prve pomoći.
Svjetski dan prve pomoći bio je posvećen osjetljivim skupinama, djeci, te je na taj način i GDCK sprovelo svoje aktivnosti i u razdoblju od 8. do 15. rujna u OŠ Klinča Sela ( PŠ Repišće i PŠ Kupinec ), u OŠ Vladimira Nazora (te u PŠ Bratina i PŠ Donja Kupčina), u OŠ Ljube Babića u Jastrebarskom ( PŠ Domagović, PŠ Desinec, PŠ Čeglje, PŠ Sveta Jana, PŠ Petrovina, PŠ Volavje, PŠ Cvetković i PŠ Plešivica) te u OŠ Kardinala Alojzije Stepinca u Krašiću ( PŠ Prekrižje i PŠ Vukšin Šipak). Kako bi najbolje naglasili važnost prve pomoći GDCK Jastrebarsko je provelo radionice prevencije nesreća u prometu za djecu prvih razreda uz pomoć slikovnice iz edicije Pomozimo medi Jurici „Na putu do škole“.

Svako dijete je dobilo na poklon slikovnicu tako da im uvijek bude dostupan materijal o važnosti prevencije ozljeda i pravilnog načina pružanja prve pomoći.

Učenici su sudjelovali zajedno sa svojim učiteljicama u svim aktivnostima te smo na taj način napravili taj važan prvi korak, a to je da djeca od malena trebaju biti na oprezu i biti svjesni važnosti prve pomoći.


5.Obilježavanje tjedna borbe protiv TBC-a, Mjesec borbe protiv ovisnosti- Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko provelo je zdravstveno-preventivne aktivnosti u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima i osnovnim školama, a sve u svrhu obilježavanja zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa – „Tjedan borbe protiv tuberkuloze“.

Održana su predavanja za učenike sedmih razreda u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom, OŠ „Klinča Sela“ u Klinča Selima, OŠ „Vladimir Nazor“ u Pisarovini i u OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Krašiću. Predavanja su održale viša medicinska sestra Ana Žalac i viša medicinska sestra Maja Mesic koje su obuhvatila i podatke Svjetske zdravstvene organizacije te ukazala na važnost plućnog zdravlja. Učenicima je ukazano na važnost svjesnosti o učestalim plućnim bolestima koje još uvijek zauzimaju visoko mjesto u smrtnosti svjetske populacije.

Predavanjem je obuhvaćeno i saznanje koji su to simptomi i uzročnici bolesti i koji su načini liječenja te bolesti, te da je cijepljenje najbolja primarna prevencija.

Učenici su dobili informativni letak u kojem su sadržane sve informacije o uzročniku i zarazi tuberkulozom te koji su simptomi i načini liječenja te opake bolesti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga. GDCK Jastrebarsko je u s suradnji višim medicinskim sestrama Ankicom Žalac i Majom Mesic održalo edukativno predavanje o ovisnostima u OŠ Klinča Sela. Učenike sedmih razreda upozorile su na opasnost od bilo kakve vrste ovisnosti te su napomenule kako su bas oni rizična populacija za pojavu neke vrste ovisnosti. Naglasile su također da istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta