Novosti

Obilježavanje tjedna borbe protiv TBC-a

TJEDAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE 14.-19. RUJNA

 

Svake godine Hrvatski Crveni križa tradicionalno obilježava zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa – Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, kako bi se ukazalo na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.

Tim se povodom organiziraju različite zdravstvene aktivnosti za građane (edukativna predavanja i tribine za odrasle) te predavanja i radionice za djecu i mlade u školama, u suradnji za zdravstvenim stručnjacima u zajednici. Jedna od aktivnosti u radu društava Crvenog križa je i posjet osobama oboljelim od tuberkuloze u bolnice ili u njihove domove, a posebno se onim oboljelima koji žive sami ili sa svojom obitelji u uvjetima socijalne potrebe.

U Hrvatskoj je u posljednja dva desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2018. godinu iznosi 9,1 oboljelih na 100 tisuća stanovnika (ukupno 372 osobe). Ipak, posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta. Tuberkuloza je također postala najčešća pridružena zarazna bolest i vodeći uzrok smrti u svijetu među oboljelima od AIDS-a pa se sve više uočava porast oboljelih od među osobama zaraženim HIV-om.

Unatoč vrlo dobroj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi (uz uobičajeni antibiotik), kod osoba koje dugotrajno i suho kašlju, kod gubitka apetita, tjelesne mase i pojačanog znojenja.

Nepravilno liječenje tuberkuloze smanjuje mogućnost potpunog izlječenja i može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima). Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se pravodobno i pravilno liječi.

 

 

 

 

 

 

 

Obilježavanje tjedna borbe protiv TBC-a, Mjesec borbe protiv ovisnosti- Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko provelo je zdravstveno-preventivne aktivnosti u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima i osnovnim školama, a sve u svrhu obilježavanja zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa – „Tjedan borbe protiv tuberkuloze“.

Održana su predavanja za učenike sedmih razreda u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom, OŠ „Klinča Sela“ u Klinča Selima, OŠ „Vladimir Nazor“ u Pisarovini i u OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Krašiću. Predavanja su održale viša medicinska sestra Ana Žalac i viša medicinska sestra Maja Mesic koje su obuhvatila i podatke Svjetske zdravstvene organizacije te ukazala na važnost plućnog zdravlja. Učenicima je ukazano na važnost svjesnosti o učestalim plućnim bolestima koje još uvijek zauzimaju visoko mjesto u smrtnosti svjetske populacije.

Predavanjem je obuhvaćeno i saznanje koji su to simptomi i uzročnici bolesti i koji su načini liječenja te bolesti, te da je cijepljenje najbolja primarna prevencija.

Učenici su dobili informativni letak u kojem su sadržane sve informacije o uzročniku i zarazi tuberkulozom te koji su simptomi i načini liječenja te opake bolesti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga. GDCK Jastrebarsko je u s suradnji višim medicinskim sestrama Ankicom Žalac i Majom Mesic održalo edukativno predavanje o ovisnostima u OŠ Klinča Sela. Učenike sedmih razreda upozorile su na opasnost od bilo kakve vrste ovisnosti te su napomenule kako su bas oni rizična populacija za pojavu neke vrste ovisnosti. Naglasile su također da istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta

 

 

 

 

 

 

 

 

.