Novosti

Obilježavanje tjedna borbe protiv TBC-a

Obilježavanje tjedna borbe protiv TBC-a, Mjesec borbe protiv ovisnosti- Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko provelo je zdravstveno-preventivne aktivnosti u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima i osnovnim školama, a sve u svrhu obilježavanja zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa – „Tjedan borbe protiv tuberkuloze“.

Održana su predavanja za učenike sedmih razreda u OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom, OŠ „Klinča Sela“ u Klinča Selima, OŠ „Vladimir Nazor“ u Pisarovini i u OŠ „Kardinal Alojzije Stepinac“ u Krašiću. Predavanja su održale viša medicinska sestra Ana Žalac i viša medicinska sestra Maja Mesic koje su obuhvatila i podatke Svjetske zdravstvene organizacije te ukazala na važnost plućnog zdravlja. Učenicima je ukazano na važnost svjesnosti o učestalim plućnim bolestima koje još uvijek zauzimaju visoko mjesto u smrtnosti svjetske populacije.

Predavanjem je obuhvaćeno i saznanje koji su to simptomi i uzročnici bolesti i koji su načini liječenja te bolesti, te da je cijepljenje najbolja primarna prevencija.

Učenici su dobili informativni letak u kojem su sadržane sve informacije o uzročniku i zarazi tuberkulozom te koji su simptomi i načini liječenja te opake bolesti.

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti a osobito droga. GDCK Jastrebarsko je u s suradnji višim medicinskim sestrama Ankicom Žalac i Majom Mesic održalo edukativno predavanje o ovisnostima u OŠ Klinča Sela. Učenike sedmih razreda upozorile su na opasnost od bilo kakve vrste ovisnosti te su napomenule kako su bas oni rizična populacija za pojavu neke vrste ovisnosti. Naglasile su također da istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta