„Liječenje psorijaze“

Suvremeni trendovi promiču zdrav način života i zdravstvenu edukaciju, pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost te prevenciju i rehabilitaciju kroničnih nezaraznih bolesti s ciljem očuvanja zdravlja i poboljšanja kvalitete života. U okviru programa „Lošinjsko zrnce zdravlja” koji se provode u Lječilištu Veli Lošinj, uz ostale, provodi se i program liječenja kožnih bolesti koji se zasniva na dokazanom i učinkovitom terapijskom djelovanju prirodnih ljekovitih činitelja.

Lječilište Veli Lošinj bogato je klimatskim (temperatura, vlažnost i čistoća zraka, brzina vjetra, Sunčevo zračenje) i morskim ljekovitim činiteljima (morska voda, alge, biljni pokrov) koji se koriste u prirodnim oblicima liječenja (klimatoterapija, talasoterapija). Blagotvorna mediteranska klima djeluje posebno učinkovito kod osoba oboljelih od psorijaze jer dokazano utječe na ublažavanje simptoma psorijaze, smanjuje patološke promjene na koži te ujedno pozitivno djeluje na psihičku relaksaciju bolesnika, što je također važno kod liječenja psorijaze.

Hrvatski Crveni križ HCK provodi projekt „Liječenje psorijaze“ u Lječilištu Veli Lošinj od 2. do 16. rujna 2019. godine za deset odraslih osoba oboljelih od psorijaze koje žive u socijalnoj potrebi. Cilj projekta je omogućiti boravak (liječenje i oporavak) oboljelim korisnicima kako bi se poboljšalo njihovo zdravstveno stanje i kvaliteta života.

Predloženi korisnici odabrani su s područja deset županija Republike Hrvatske u suradnji s deset Gradskih društava Crvenog križa: Delnice, Đakovo, Garešnica, Ivanec, Jastrebarsko, Krapina, Križevci, Požega, Slatina i Slunj i uz pomoć zdravstvene i socijalne službe u zajednici. Boravak u tipičnoj mediteranskoj klimi povoljno utječe na liječenje i oporavak osoba oboljelih od psorijaze. Po završetku liječenja za očekivati je duže razdoblje remisije bolesti, dobro raspoloženje, veće samopouzdanje i bolju radnu sposobnost oboljelih korisnika od psorijaze.