Socijalno – humanitarne aktivnosti

1. Solidarnost na djelu i kasice Crvenog križa – Tijekom tjedna solidarnosti distribuirali smo bonove u apoenima od 5 kuna. Bonovi su podijeljeni osnovnim školama.Od tih sredstava financira se ljetovanje djece slabijeg imovinskog stanja u Centru Crvenog križa Selce , a izbor se prepušta školama. Prijedlog je da se nagrade djeca iz socijalno ugroženih obitelji koji za uvjete u kojima žive postižu dobre rezultate.Crveni križ Jastrebarsko ima kasice za prikupljanje sitnog novca na odobrenim mjestima: FINA i banke.

2. Pomoć socijalno ugroženim građanima – Tijekom 2015. godine podijeljena je odjeća koju smo prikupili u akciji solidarnosti . Glazbena škola Jastrebarsko nam je dala na korištenje prostoriju u kojoj smo mogli razvrstati prikupljenu odjeću. Uoči blagdana Uskrsa i Božića podijeljeno je i 442 paketa hrane u vrijednosti cca 80 kuna po paketu. Paketi su dijeljeni socijalno ugroženim građanima s područja grada Jastrebarsko i općina Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak ( stariji od 65 godina s prihodima do 500,00 kuna po osobi te obiteljima sa većim brojem djece ).

3. Obilježavanje Dana civilne zaštite 1.ožujka – Grad Jastrebarsko i Gradsko društvo Crvenog križa Jastrebarsko su 13.veljače 2015. godine zajednički posjetili najudaljenija i najnepristupačnija naselja grada Jastrebarskog. S predstavnicima Grada dogradonačelnikom Stipom Bučarom i Ivanom Fabijanićem i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko obišli smo stanovnike Gračaca Slavetićkog i Tihočaja, a prijevoz nam je omogućio gospodin Josip Lacković. Tom prigodom smo podijelili pakete hrane te tim „usamljenim“ kućanstvima malo uljepšali duge zimske dane.

4. Posudionica ortopedskih pomagala – Posudionica ortopedskih pomagala je nastala kao rezultat druženja s osobama s invaliditetom i uočavanja njihovih potreba za ortopedskim pomagalima koja se ne mogu uvijek nabaviti preko socijalnog osiguranja. Npr. dogodi se da građanin slomi nogu i dok ostvari pravo na štake prođe određeno vrijeme. Ili osoba s invaliditetom koja ima električna kolica za kretanje gradom, ima potrebu za običnim kolicima za kretanje po kući, a koja ne može ostvariti putem socijalnog osiguranja.

Potaknuti tim primjerima, 2009. godine smo pokrenuli posudionicu ortopedskih pomagala ( kolica, štake, hodalice, « princeza «, medicinski kreveti i sl. ) u koju građani mogu donositi pomagala koja im više nisu potrebna, a Crveni križ ih može posuđivati građanima kojima su potrebna.